Köparnas ändrade smak - Effekterna på bageribranschen

Dagens detaljhandel är ett kalejdoskop av hälsotrender, märkningskrav, marknadsföringsstrategier och annat, allt med syftet att koppla samman produkterna med rätt köpare. Det kan inte vara lätt för bagare att lyckas då de behöver erbjuda ett sortiment av varor som attraherar både hälsointresserade kunder och de som kräver mer traditionella yttringar. Prismedvetna köpare dras mot stormarknadernas egna varumärken, medan köpare som fokuserar på hälsa och kvalitet alltmer köper högmarginalprodukter från hantverksbagerier. Ett ökande antal köpare väljer att ta bort gluten ur sin kosthållning av hälsomässiga skäl. 

Svenska köpare är allt mer uppmärksamma på vilka ingredienser som använts i de bakverk de handlar och hur de har framställts. Branschen kallar den här trenden för holistisk konsumtion, vilket innebär att köparna inte enbart vill ha hälsosamma ingredienser utan också lokalt och ansvarsfullt framtagna och producerade varor. Fokuset ligger på hela processen vis produceringen av bröd, tårtor och bakelser istället för de specifika ingredienserna. Den här trenden går att märka i både ökningen av traditionella svenska bakverk, och i utvecklingen av ekologiska eller särskilda ingredienslinjer som tillför nytt momentum till redan dominerande märken.

Vad är konsumenterna efter just nu? Ladda ner vår artikel för att lära dig mer om senaste trender i bageribranschen. Vi har samlat vår kunskap genom våra kunder och huvudmän under vår över 120 års historia.

LADDA NER ARTIKEL