Industriutsläppsdirektivet och dess effekt på kraftverk

Stigande utsläpp av NOx, svaveldioxid och partikelutsläpp, etc. har oroat olika statliga organisationer och människor över hela världen. Stränga regler och utsläppsnormer har genomförts av regeringar och miljöregleringsorgan för att minska dessa utsläpp. Den nyligen genomförda större förändringen inom energiproduktion av miljölagstiftningen i EU-området, Industriutsläppsdirektivet, (IED, 2010/EU), togs i bruk den 24 november 2010. Syftet är att implementera flera olika delar av EU-lagstiftningen gällande industriella utsläpp under ett direktiv som omfattar industriella verksamheter med stor föroreningsrisk och utsläpp till luft, vatten och jord. Föroreningar som omfattas är bland annat kväveoxider, svaveloxid, CO, VOC, metaller och metallföreningar, damm och fina PM-, CI- och F-föreningar, dioxiner samt furaner.

Efterlevnaden av IED krävs från den 7 januari 2016 tillsvidare om inte en undantagsplan godkänts av EU-kommissionen. Baserat på den nationella övergångsplanen (TNP) kan länder överskrida utsläppsgränserna (ELV) för vissa anläggningar men måste uppfylla reglerna senast 2020.

Direktivet innehåller obligatoriska krav på miljöinspektioner. Medlemsstater ska inleda ett system för miljöinspektioner och upprätta tillämpliga inspektionsplaner. IED-dokumentet tillser även att allmänheten har rätt att delta i beslutsfattandeprocessen, och att den informeras om dess konsekvenser genom att få tillgång till tillståndsansökningar, tillstånd samt resultat av utsläppskontrollerna.

Ladda ner vår artikel för att lära dig mer om industriutsläppdirektivet. Vi har samlat vår kunskap genom våra kunder och huvudmän under vår över 120 års historia som kemikaliefördelare.

LADDA NER ARTIKEL