Hevostallien vaiettu terveysriski

Avatessa hevostallin oven, nenään leijailee pistävä tuoksu, joka ärsyttää nenää, kurkkua ja keuhkoja. On kyse ammoniakista, jonka monet yhdistävät osaksi harrastusta. Haiseva talli on paitsi ikävä harrastajalle ja tallissa työskentelevälle, mutta myös haitaksi niin ihmisille kuin hevosillekin.

Hevosharrastuksen parissa paljon aikaansa viettävät tietävät, että ammoniakki on haitallista hevosille, mutta eivät ajattele sen olevan terveysriski myös ihmisille. Ammoniakki on syövyttävää, eli se rikkoo erityisesti kosteita kudoksia, joiden kanssa se joutuu kosketuksiin.

Pitkä altistuminen ammoniakille turruttaa nenän nopeasti, jolloin hajun huomaaminen on vaikeampaa ja vaikutukset ovat haitallisempia. Samalle määrälle ammoniakkia altistuvat lapset voivat kärsiä altistumisesta aikuista pahemmin, sillä lapsen keuhkojen pinta-ala suhteessa painoon ja nopeampi hengitystiheys nopeuttavat ammoniakin välittymistä lapsen elimistöön.

Minkälaisia vaikutuksia pitkäaikaisesta altistumisesta ammoniakille voi seurata? Voidaanko hevosten tyypillisimpiin sairauksiin vaikuttaa?

 

Lataa artikkelimme ja lue lisää ammoniakista, sen vaikutuksesta ihmisiin ja eläimiin  täyttämällä oheinen lomake >>

LATAA